Liefde in de Taalwerkplaats.

Het regende zachtjes, maar dat weerhield de verliefden er niet van om naar de Taalwerkplaats te komen, waar de liefde zou worden bezongen, bekrachtigd, uitgedragen, bezegeld, bejubeld, geconsumeerd, -en in het uiterste geval- gemist, of afgewezen. Want ja, er waren behalve vele jubels ook een paar gedichten over liefdesverdriet.
Dichteres Gerdina begroette de aanwezigen met een mooie toespraak en herinnerde ons er aan, dat de liefde vele gestaltes heeft.
De meest bezongen liefde is die der minnaars, dat moge duidelijk zijn.
In haar gedicht bejubelde Gerdina de meer devote liefde van en voor God. En deze liefde blijkt tegelijkertijd haar grootste bron van inspiratie en leidraad in het leven.

Direct daarna zou de beurt zijn aan dichter Mart Brok. Mart, reeds een beetje van zijn stuk door een prille aangelegenheid in zijn eigen leven, was niet alleen zijn hoofd, maar ook zijn tekst kwijt. Nerveus friemelde hij aan een stapeltje papieren en rende hij een rondje door het theater.

Om de situatie te redden, gaf Mart het woord aan collega Herman van de Sande. Mensen, die Herman kennen, wisten al, dat deze voor langere tijd in Litouwen vertoefde om zijn exotische beminde te bezoeken. Vanavond was hij dus voor het eerst dit jaar terug in de Taalwerkplaats met bovendien zijn geliefde aan zijn zijde. Uiteraard was die liefde het onderwerp van zijn verhaal, dat hij vol trots, blijdschap, emotie en met een vleugje verlegenheid aan het publiek vertelde. Hij riep zijn kersverse verloofde op het podium en vroeg haar publiekelijk op zijn knieën ten huwelijk. Uit zijn zak haalde hij een klein doosje, dat hij haar geopend aanbood: de Ring.

14-02-2014, Valentijnsavond (6)
Foto: F.Bultje

Eindelijk was de beurt aan de zangeres in ons midden, Gea Passies. Zij zong enkele prachtige liederen op muziek van de exentrieke Franse componist Erik Satie. Zij werd vurig begeleid door Johanan Havinga op de toetsen.
Daarna zong Reynold Blom een paar liederen uit het repertoire van Schubert, romantisch zoet. Zijn vertolking van “Die schöne Müllnerin” werd vooraf verklaard in het Nederlands door Gea Passies, voor de gasten, die de Duitse taal niet voldoende machtig zouden zijn.

14-02-2014, Valentijnsavond
Foto: F.Bultje

Na de pauze bleek, dat Mart inmiddels zijn tekst had teruggevonden. Zijn betoog, eerder uitgesproken in een interview via de locale radio, hield in, dat hij -tegen zijn gewoonte in- voor het eerst meedeed met het uit de VS binnengedrongen commerciële feestje “Valentijnsdag”. Nu er weer een liefde in zijn leven was gekomen, zette hij voor één keer zijn aversie opzij.

14-02-2014, Valentijnsavond (2)
Foto: F. Bultje

Gea en Reynold zongen onder begeleiding van Johanan nog enkele mooie duetten voordat Gerdina het einde van de avond aankondigde.
Er werd nog wat nagepraat onder het genot van een drankje en een hapje. Het was opgehouden met regenen en met een blik op de hemel zag ik dat het bovendien volle maan was. Met een knipoog naar de commercie dacht ik bij mezelf: “Tonight we all went through the mill of love’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s